Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
10:11 - Amasya Moda Tasarımı Öğrencileri: Deprem Bölgesine Yardım Elini Uzatıyor
16:34 - Hamamözü’nde Kızırcaören Deresi Islah Çalışmaları Başladı
16:21 - Amasyalılar, 19 Mayıs’ta Ece Mumay Konseri ile Coşkulu Anlar Yaşadı
15:20 - BELEDİYE BAŞKANI İLE RÖPORTAJ
15:52 - Şanlıurfa Karaköprü Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden ayvaza ziyaret
15:41 - Amasya Orman Bölge Müdürlüğü Personel Alıyor
15:35 - Elleri öpülesi annelerimizin ‘Anneler Günü’nü kutluyorum
11:36 - Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren buluşma bu sefer Amasya’da gerçekleşti
16:43 - EFSANE GÖZ DOKTORU KADİR EKERCAN: AMASYA TABİPLER ODASI BAŞKANI SEÇİLDİ
16:38 - Amasya’nın Tek Kadın Kaymakamı Şeyma Şendur, Hamamözü’nde Görevini Tamamladı
Suluova Ziraat Odası Başkanı Adnan Öksüz, geride bıraktığımız 2022 yılının tarımsal üretim ve üreticiler açısından oldukça zorlu bir yıl olduğunu ifade etti.
2019 yılı sonunda başlayan ve 2020’de ülkemize nüfuz eden Korona virüs pandemisinin 2022 yılında sona erdiğini ancak sebep olduğu ekonomik buhranın devam ettiğini ifade eden Suluova Ziraat Odası Başkanı Adnan Öksüz, ekonomik dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörlerden biri olan tarımsal üretim sektöründeki sıkıntıları değerlendirdi. Öksüz, 2022 yılının çiftçiler açısından çok zorlayıcı bir yıl olduğunu dile getirerek, çiftçilerin ve tarımsal üretimin yaralarının acilen sarılması gerektiğini ifade etti.
Çiftçilerdeki üretim hevesinin 2022 yılındaki maliyet artışları ile kırıldığını ifade eden Öksüz, “2020 yılında başlayan pandeminin bitmesi, ayrıca kuraklığın sınırlı kalması ülkemizin sosyo-ekonomik yapısına ve tarıma olumlu etkilerde bulunurken, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte şubat ayında başlayan küresel ekonomik kriz, bu toparlanma sürecini olumsuz etkiledi. Artan enerji fiyatlarıyla birlikte dışarıya bağımlı olduğumuz tarımsal girdi ve hammadde fiyatlarındaki küresel ve ulusal dalgalanmalar, tarımsal ürün fiyatlarını artırırken, sonuçta gıda enflasyonu ile de tüketiciler mağdur oldu.
Pandemi nedeniyle tarımsal üretimin önemi ve asla ihmal edilemeyecek bir sektör olduğu ortaya çıkmışken, gıda ürünlerinde görülen yüksek fiyatların daha çok ürün maliyetlerinden kaynaklandığı ve bu sorun çözülmeden tüketici fiyatlarının da düşmeyeceği anlaşıldı.” ifadelerini kullandı.
“Çiftçilere Birçok Destek Verildi
Geride bıraktığımız 2022 yılında tohumdan fidana, sulama projelerinden damızlık hayvanlara kadar çiftçilere devlet tarafından birçok desteğin verdiliğini ifade eden Suluova Ziraat Odası Başkanı Adnan Öksüz, desteklerin birçok çiftçi için can suyu olduğunu ifade etti. Öksüz,”Tarım sektörü, ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir ve üretime, istihdama ve dış ticaretimize hatırı sayılır bir katkı vermeye de devam ediyor.
2022 yılının ilk 9 aylık verilerine göre tarım sektörü, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 6,6’sını sağladı. Tarım sektöründeki ilk 9 aylık büyüme 2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 azaldı. 2021 yılında aynı dönemde de tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yüzde 4,6 azalmıştı.
2022 yılı toplam bitkisel üretimi TÜİK 3.tahmin verilerine göre, bir önceki yıla göre yüzde 9,1 artarak, 117,9 milyon tondan 128,6 milyon tona yükseldi.
Hayvansal üretimde ise Ocak-Ekim döneminde yumurta üretimi yüzde 9,5, tavuk eti üretimi yüzde 2,1 arttı. Sanayiye aktarılan süt miktarı ise bu dönemde yüzde 3,3azaldı.Öte yandan tarım sektörü, istihdamdaki önemini koruyor. Üçüncü çeyrekler itibarıyla 2021’de yüzde 18,3 olan tarımın istihdamdaki payı, 2022’de yüzde 16,9’a geriledi. 2022 yılının üçüncü çeyreğindeise tarım 4,9milyon kişiye istihdam sağladı. Tarım üretici fiyatları enflasyonu kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 169,45 oranında artarken, enflasyon Aralık’ta yüzde 84,39, gıda enflasyonu ise yüzde 77,87 arttı.
Ocak-Kasım döneminde gıda ve tarım ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 22 milyar 303 milyon dolardan 26 milyar 822 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde gıda ve tarım ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 36 artarak 15 milyar 624 milyon dolardan 21 milyar 231 milyon dolara yükseldi. Böylece tarım ve gıda dış ticareti fazlası Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıla göre yüzde 16,3 azalarak 6 milyar 679 milyon dolardan 5 milyar 591 milyon dolara geriledi.
Tarımsal Destekler
2022 yılı bütçesinde tarım sektörüne tarımsal destekler için bir önceki yıla göre yüzde 65,1’lik artışla 39 milyar 832 milyon lira kaynak ayrıldı. 2023 yılı destek bütçesi ise 54 milyar olarak planlandı.Her ne kadar destek bütçesinde artış yapılmış olsa da girdi fiyatlarındaki artışlar ve enflasyon dikkate alındığında belirlenen bu rakamın daha da artırılması gerekir.
Diğer yandan, destek bütçesinin Tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın en az yüzde 1 oranında olması gerekirken, bu rakam da yüzde 0,39 düzeylerinde kaldı.
2023 yılında ödenecek 2022 yılı desteklerinde gübre ve mazot kalemlerinde artışa gidilirken, destek uygulanan 18 üründen sadece çay için artırılan prim destekleri daha sonra pamuk ve ayçiçeği için de yükseltildi. Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarında destek miktarları artırılmadı. Genelde hayvancılık desteklerinde artış sağlanırken, yem bitkileri destekleri aynı kaldı.
Tarımsal üretimi planlamada önemli bir rolü olan kalem bazında destek miktarlarının doğru belirlenmesi tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından önemlidir.” dedi.
Tarımsal girdi fiyatları
2020 Yılı ile başlayan ve hâlâ devam eden ekonomik kriz tarımsal üretim yapan çiftçilerin üretim maliyetlerini her geçen gün arttırdı. Girdi maliyetlerinin, birçok çiftçinin ve hayvancının üretimden kopmasına sebep olduğunun altını çizen Suluova Ziraat Odası Başkanı Adnan Öksüz, “2021/2022 sezonu tarımsal girdi kullanımı açısından zorlu geçti. Çiftçilerimizin bir kısmı gübre ve mazottaki yüksek fiyat artışları nedeniyle girdi kullanımı azalttı. Gübre fiyatlarındaki artışlar yüzde 400’leri aşarken, mazot fiyatlarındaki artışlar yüzde 250’leri geçti. Zirai ilaç ve yem fiyatlarındaki artışlar yüzde 100’ü aşarken, elektrik fiyatlarında yüzde 140 artış görüldü.
Bir önceki yıla göre sezonun büyük bölümünde gübre fiyatlarındaki yüzde 200-300 aralığındaki artışın etkisi devam etti. Hava koşullarının olumlu gitmesi yetersiz kullanılan gübrenin olumsuz etkisini hafifleterek verim kaybını azalttı.
Yem fiyatlarındaki artış, çiğ süt ve karkas et fiyatlarının para etmemesi sonucu hayvansal üretim de daha zor günler yaşadı.” ifadelerini kullandı.
Pamuk, Ayçiçeği ve Mısır Fiyatları
Suluova Ziraat Odası Başkanı Adnan Öksüz, 2022’de üreticilerin birçok üründe emeğinin karşılığını alırken, pamuk ve ayçiçeğinde umduğunu bulamadığını ifade etti. Bu iki üründe geçen sezon fiyatların yüksek seyretmesinin üreticileri bu ürünlerin üretimine yönlendirdiğini ve arzın arttığını belirten Öksüz,”Özellikle, pamuk ülkemize sıfır gümrükle girerken, küresel olarak pamuğa talep düştü, fiyatlar geriledi. Girdi maliyetlerinin de tavan yaptığı bir ortamda üreticinin geliri düştü, pamuk elinde kaldı.
Benzer bir durum ayçiçeğinde de yaşandı. Gümrük vergisiyle de korunamayan ayçiçeği arzı talebin gerisinde kaldı. Artan üretim maliyetleri ise çiftçinin ürününü maliyetinin altında satmasına sebep oldu ve gelirini düşürdü.
“Mısır Üretimi Rekor Kırdı Ama Çiftçiyi Güldürmedi”
2022 yılında 8 milyon 300 bin ton mısır üretimi yapıldığını söyleyen Adnan Öksüz, bunun tarihte bir ilk olduğunu ifade etti. Mısırdaki rekor düzeyde üretime sebebiyle mısır fiyatlarında düşüş yaşandığını söyleyen Öksüz, mısırın da bu sene çiftçiyi güldürmediğinin altını çizdi. Öksüz,”Mısır üretimi 2022’de 8 milyon 300 bin tona ulaşarak rekor kırdı.